Оринин : роман про стелепного чоловіка - Столовий, Сашко; Столовий, Сашко (Лабораторія фікшн., 2025)
Ця книжка начинається з самого-самого рання, коли виявилось, що у дворі Козиків зняли ворота, а через недовге врем'я, якраз коли привезли буряки, на світ з'явився він - Оринин, новий козіяр на все село. Але ж не з добра хлопця кличуть по матері... Життя Дем'яна Козика - Орининого, про якого ви от-от все взнаєте, -- це одночасно історичний роман, вигадана біографія й оповідь, заснована на реальних собитіях. Тут вже вибирайте самі. Сашко Столовийяк автор роману і носій локальної культури, пропонує за- нуритися у світ говірки, традицій, забобонів, жаги до волі й іронії, завдяки яким Дем'ян з родиною проживали перипетії буремного та часом небезпечного ХХ століття. Та й скільки таких Орининих розкидано по Україні!